Σελίδες

Δευτέρα, 30 Σεπτεμβρίου 2013

Γλυκό του κουταλιού σταφύλι


Γλυκό του κουταλιού Σταφύλι και ναι, είναι η πρώτη φορά που φτιάχνω και είμαι πολύ χαρούμενη 
γιατί βγήκε πεντανόστιμο, τόσα χρόνια είχα τα σταφύλια και τα έτρωγαν τα πουλιά,
έπεφταν στο χώμα και εγώ τα σνόμπαρα αλλά φέτος αφήστε που τα τσάκισα και εγώ και τα παιδιά
και το αφεντικό φυσικά .
Με το που έπεσε στα χέρια μου η συγκεκριμένη συνταγή της Αλεξίας Αλεξιάδου  είπα ότι θα την κάνω κιόλας και έτσι και έγινε πριν 3 Κυριακές.
 Το έφτιαξα!!!
 

Βέβαια να πω ότι το καθάρισμα μου πήρε λίγη ώρα παραπάνω που δεν το περίμενα αλλά δεν πειράζει , η συνταγή είναι η παρακάτω εγώ την έφτιαξα με 2 κιλά σταφύλια άρα διπλασίασα τις δοσολογίες.

Γλυκό του κουταλιού Σταφύλι

Υλικά 

1 Κιλό σταφύλια χωρίς κουκούτσια εγώ έβαλα Σουλτανίνα
1/2 κ χυμό λεμονιού
1 Κιλό ζάχαρη
2 κ νερό

Εκτέλεση

Πλένω και καθαρίζω τις ρώγες , τις απλώνω σε μία κατσαρόλα και τις ραντίζω με το χυμό
του λεμονιού, σιγοβράζω για 5' 

Βράζω χωριστά τη ζάχαρη με το νερό, ανακατεύοντας μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη
σταματάω το ανακάτεμα και βράζω για 5 ' το σιρόπι σκεπασμένο.

Στραγγίζω τις ρώγες και βάζω τις μισές μέσα στο σιρόπι, βράζω για 5' 
αφαιρώ και το αφρό που δημιουργείται.

Κατεβάζω τη κατσαρόλα από τη φωτιά και  με τρυπητή κουτάλα
 βγάζω τις ρώγες από το σιρόπι και τις τοποθετώ πάνω σε τρυπητό .

Επαναλαμβάνω τη διαδικασία με τις υπόλοιπες ρώγες.

Βράζω τέλος το σιρόπι μόνο του να δέσει , ξαναγυρίστε όλες τις ρώγες πίσω 
σε αυτό και βράστε για άλλα 5' ακόμη,

εγώ το άφησα και  24 ώρες να ξεκουραστεί  και το ξαναέβρασα για 7' ακόμη την επόμενη ημέρα.
 
Το έβαλα σε μπουκαλάκια  και βαζάκια και έτοιμο , διατηρείτε στο ψυγείο.











Φυσικά το άφησα να κρυώσει πριν  το βάλω στα βαζάκια.


Καλή επιτυχία σε όσους το τολμήσουν δεν θα χάσουν,
από του χρόνου πρώτα ο Θεός θα φτιάξω ποσότητα 

πάρα πολύ ωραίο και με γιαούρτι.


Δευτέρα, 23 Σεπτεμβρίου 2013

Χιώτικες Διαδρομές: Ένας χρόνος μαζί το γιορτάζω με τουρτίτσα η πανεύκ...

Χιώτικες Διαδρομές: Ένας χρόνος μαζί το γιορτάζω με τουρτίτσα η πανεύκ...: Ένας ολόκληρος χρόνος από τη στιγμή  που ξεκίνησα δεχά δεχά να φτιάξω και εγώ ένα blog όχι για να προβάλω τη δουλεία μου, όχι δεν...

Ένας χρόνος μαζί το γιορτάζω με τουρτίτσα η πανεύκολη !



Ένας ολόκληρος χρόνος από τη στιγμή  που ξεκίνησα δεχά δεχά
να φτιάξω και εγώ ένα blog όχι για να προβάλω τη δουλεία μου, όχι δεν ήταν αυτός ο σκοπός μου, ήθελα και συνεχίζω να θέλω να μεταφέρω εικόνες από τα πράγματα που κάνω είτε αυτά έχουν να κάνουν με οικογένεια είτε με  κατασκευές είτε με ιδέες , είτε με γεύσεις γλυκές ή αλμυρές όπως είναι άλλωστε και η ίδια η ζωή.

Αυτές οι εικόνες μπορεί να είναι η αφορμή για καποιον να ξεκινήσει να δημιουργεί , να ονειρεύεται, να προσπαθεί , να μην το βάζει κατω...
   
Κατά καιρούς ασχολιόμουν και με διαφορετικά πράγματα ίσως επειδή από τη φύση μου βαριέμαι εύκολα ψάχνω πάντα να κάνω κάτι δημιουργικό , μα θα μου πει κάποιος είναι δημιουργικό βρε παιδί μου το να γράφεις σε ένα blog  και απαντώ με πολύ σιγουριά ότι                           ΝΑΙ ΕΙΝΑΙ!!!

Σε εμένα τουλάχιστον επιδρά και σαν ψυχοθεραπεία ποτέ δεν φανταζόμουν ότι, ότι κάνω ή φτιάχνω θα άρεσε,  είναι απο μόνο του μαγεία 
και μόνο  που επικοινωνείς με τους αναγνώστες σου και όχι μόνο
αποκτάς φιλίες από όλον το κόσμο
ανταλλάσσεις απόψεις
γίνεσαι καλύτερος 
αυτό  λέει πολλά .

Πόσα πράγματα που έκανα από παιδί ανήκουν στη κατηγορία DIY
τα βλέπω σε άλλα blog άκια και δεν πιστεύω ότι δεν έχω φωτογραφίες 
α! πάνω που λέμε για φωτογραφίες την κουβαλάω παντού μου, (την άτιμη τη φωτογραφική εννοώ ) και δεν ξέρω να τη δουλεύω ακόμη όπως φυσικά και τον υπολογιστή 

ρωτώντας παν στη πόλη έτσι και εγώ, δεν αφήνω τίποτα που να μη φωτογραφίσω είναι τόσα αυτά που θέλω να μοιράζομαι μαζί σας που αν είχα το χρόνο θα μπορούσα να κάνω ανάρτηση και 2 φορές την ημέρα αλλά δυστυχώς δεν είναι πάντα εύκολο η καρδιά θέλει μα οι υποχρεώσεις όχι 
είναι στιγμές, ωραίες στιγμές που θέλω να μένουν και να μοιράζομαι ...



Ένας χρόνος μαζί και το γιορτάζω το λοιπόν  με τουρτίτσα,
της οποίας τη συνταγή για τη κρέμα θα βρείτε σε παλαιότερη ανάρτηση  εδώ
και αντί παντεσπάνι χρησιμοποίησα έτοιμα σαβουαγιάρ , φλούδες λευκής σοκολάτας και κουβερτούρα, και πουράκια με γεύση μέντας.

Η συναρμολόγηση περιγράφετε με τις εικόνες







Σβήνοντας το λοιπόν το κεράκι μου, εύχομαι και ο επόμενος χρόνος να είναι γέμάτος υγεία για όλους μας, και πολύ δημιούργικος επίσης
Φιλικά
Αρχοντία

Τετάρτη, 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΜΗΛΑ = Καραμελωμένα μήλα


ΣΟΦΙΑ-ΠΙΣΤΗ-ΕΛΠΙΔΑ- ΑΓΑΠΗ

Εύχομαι σε όλους τους ανθρώπους !!!
Μιας και εχθές ήταν η γιορτή 
της Αγ. Σοφίας με τις τρείς κόρες της Πίστη , Ελπίδα , Αγάπη
και εμείς στο σπίτι είχαμε γιορτή, 
λόγο ονόματος Πριγκίπισσας.
Φτιάξαμε καραμελωμένα μήλα 
για να δώσει η εορταζόμενη στο σχολείο της
τι λέτε
ξεκινάμε λοιπόν;

ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΜΗΛΑ

Τα υλικά είναι

16 μήλα φιρίκια  κατα προτίμηση, αλλα επειδή εγώ  δεν βρήκα 
χρησιμοποιήσαμε μικρά κόκκινα, ότι βρείτε τελοσπάντων το βασικό είναι, να είναι μικρά.

500 γρ. ζάχαρη λευκή κρυσταλική

200 γρ. γλυκόζη

200 γρ. νερό

 κόκκινο χρώμα ζαχαροπλαστικής
εγώ έβαλα 20 σταγόνες αλλά θα μπορούσαν να μπουν και παραπάνω

χρωματιστή τρούφα

μπισκότα τριμμένα

καρύδια τριμμένα

ξυλάκια για να κρατιούνται τα μηλαράκια,
σε φαρμακεία ως επι το πλέιστον τα βρίσκεις, είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι γιατροί                         ή σε βιβλιοπωλεία οπού βρήκα εγώ
πηγαίνοντας με την πριγκίπισσα να αγοράσουμε τα σχολικά της
 
 μπολάκια πλαστικά για την μεταφορά τους απο το σχολείο για το σπίτι του κάθε παιδιού ή εάν δεν μπορεί να το φάει με τη μία να μπορεί να το ακουμπήσει κάπου και όχι πάνω στο θρανίο

χάρτινες θήκες για κεκάκια τις οποίες χρησιμοποίησα σαν ομπρελίτσες για την προστασία τους
 
λαδόκολλα 



 Εκτέλεση

 Πλένουμε τα μήλα και αφαιρούμε το κοτσάνι τους,



στο σημείο αυτό βάζουμε τα ξυλάκια



και  αναμιγνύουμε το τριμμένο μπισκότο με τα καρύδια σε ένα μπολ και σε ένα άλλο βάζω τη χρωματιστή τρούφα,




σε ένα κατσαρολάκι ρίχνω τη ζάχαρη, τη γλυκόζη, το νερό, και το χρώμα ζαχαροπλαστικής .





Το βάζω να βράσει μέχρι να φτάσει σε θερμοκρασία η καραμέλα μου τους 145 οC
εγώ επειδή έχω χάσει το θερμόμετρο απο τη στιγμή που άρχισε να βράζει μέτρησα 7 ' 
ίσως ήθελε λίγο παραπάνω γιατί ήταν λίγο μαλακή , νομίζω οτι πρέπει να είναι πολύ σκληρή 
 αλλά δεν πειράζει την επόμενη φορά
τώρα που είδα πόσο εύκολο είναι θα επαναλαμβάνεται σίγουρα.



Αφαιρώ το κατσαρολάκι απο τη φωτιά και αρχίζω να βουτώ τα μήλα 
για τις ανάγκες της φωτογράφισης βοήθησε και το αφεντικό χα χα χα




 αφήνουμε να φύγει η πολύ καραμέλα και το βουτάμε εάν θέλουμε σε χρωματιστή τρούφα
ή στο μείγμα μπισκότου - καρύδι


 και τα ακουμπάμε πάνω στη λαδόκολλα μέχρι να στεγνώσουν.




Σαν στρατιωτάκια τα γλυκά μου
 


τους φόρεσα και τα καπελάκια τους


και μέσα στα μπολάκια.    Τα τοποθετήσαμε σε  μεγάλα μπολ για τη μεταφορά στο σχολείο,
ο χρόνος ήταν περιορισμένος οπότε οποιοσδήποτε στολισμός ήταν δύσκολος,
δεν είναι νήπιο πια ή παιδικός,  τώρα Α' Δημοτικού 8 η ώρα πρέπει να είμαστε στη τάξη της.
 

Τελικά εγώ παρέμεινα με την καραμέλα στη λαδόκολλα
 

και μία φατσούλα μηλαράκι να μου χαμογελάει
 έτσι και εγώ σας αφήνω με ένα ζεστό χαμόγελο
μέχρι την επόμενη ανάρτηση ...
 

Τρίτη, 10 Σεπτεμβρίου 2013

Τυρί απο το γάλα της κατσικούλας μας... με 3 τρόπους


Θα σας έλεγα ότι το καλοκαίρι μπορεί να συνεχιστεί άνετα και αυτό το μήνα
αλλά η αλλαγή του καιρού έχει κάνει αισθητή την παρουσία της
και το πρωί αλλά και το βραδάκι η μάλλον από τη στιγμή που θα πέσει ο ήλιος
η ζακετούλα είναι καλοδεχούμενη
έτσι με φθινοπωρινή διάθεση που πολύ μου αρέσει και αυτή
ξεκινάω τη σημερινή ανάρτηση.
ΤΥΡΙ 
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΊΒΕΙΑ ΣΠΙΤΙΚΌ ΤΥΡΙ
ΚΑΤΣΙΚΙΣΙΟ ΤΥΡΙ 


Χωρίς να διαβάσω αλλά με πειραματισμούς και με ότι θυμούνται οι γονείς
ξεκίνησα.

1ος Τρόπος


Βράζω το γάλα και όταν κρυώσει αρκετά, βάζω δηλαδή το χέρι και δοκιμάζω αν καίγομαι η όχι
ή εάν υπάρχει θερμόμετρο το οποίο εγώ απέκτησα κάνα χρόνο αφού είχα είδη ξεκινήσει
σε θερμοκρασία 32 - 35 βαθμών Κελσίου.
 Βάζω τη πυτιά  σε αναλογία δική μου πάντα 1 κουταλιά της σούπας σε 1 Kg γάλα
και αφήνω σκεπασμένο μέχρι να αρχίσει να μαζεύει  και να ενώνονται κομμάτια
ο τσίρος μένει πίσω, το βάζουμε σε ένα καλαθάκι για τυρί  εμείς χρησιμοποιούμε
και ένα τουλάκι για να μαζεύεται όλο το τυρί
το αφήνουμε όλο το βράδυ να στραγγίξει
το αλατίζουμε και στο ψυγείο




με το συγκεκριμένο τρόπο γίνεται ένα τυρί μαλακό όχι κρεμώδες ,
αυτό μπορείς εάν θέλεις να το αφήσεις να στραγγίξει καλά
και να το βάλεις στην άρμη ή και στο λάδι μετά για λαδοτύρι



Πυτιά  Εγώ χρησιμοποιώ την έτοιμη σε υγρή μορφή 
αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παραδοσιακή πυτιά που είναι το στομάχι του κατσικακιού , μέσα στο οποίο έχουμε βάλει γάλα της κατσίκας και το έχουμε βάλει να στεγνώσει.


2ος Τρόπος


Ζεσταίνω το γάλα μέχρι τους 35 βαθμούς Κελσίου  και ρίχνω τη μαγιά σε 1 Kg γάλα 1 κουταλιά υγρή μαγιά διαλυμένη σε 3 κουταλιές νερό




το γάλα άβραστο σε αυτό το τρόπο




εάν παρατηρήσετε σε αυτό το τρόπο μένει καθαρότατος ο τσίρος
και μαζεύεται πολύ εύκολα




εδώ το τυρί είναι πιο σκληρό και αφήνει και τρυπούλες




πάλι το αλατίζουμε
και μπορούμε να το βάλουμε είτε στην άρμη είτε στο λάδι .

Για τα κεφαλάκια που βλέπετε χρησιμοποιώ 3 Kg γάλα και στους 2 τρόπους.






3ος Τρόπος

Κατσικίσιο σπιτικό τυρί Ch'evre
Τον 3ον τρόπο τον ανακάλυψα στο μπλόγκ My Little Expat Kitchen in Greek
 μια Ελληνίδα που ζει στην Ολλανδία τα τελευταία χρόνια και  μία από τις αγάπες της είναι
το καλό φαγητό και γλυκό επίσης.
Μια επίσκεψη θα σας ενθουσιάσει και πείσει από το σπιτάκι της
τη συνταγή για τυρί κατσικίσιο che'vre την βρήκα εδώ


Πεντανόστιμο και μαλακό τυράκι 
αλείφεται πολύ εύκολα στο ψωμί
 και τρώγεται με τα πάντα


εγώ απλώς το αλάτισα, εννοείται ότι σε μας δεν πέφτει ψίχουλο


αλλά κλείνοντας να σας πω ότι είναι η εποχή τώρα που μαζεύεται το μαστίχι που έχει είδη κεντηθεί
κάτω από το σκίνο  το καλοκαίρι
σας αφήνω με 2 φωτογραφίες του που τρέχει πάνω στο δέντρο.


 Καλή εβδομάδα να έχουμε ...