Σελίδες

Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ


Για περάστε, για περάστε  !!!
Μπήκε ο Οκτώβρης με κρύο όπως φαίνεται αλλά
εγώ θα  σας γλυκάνω με την ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ 
εκείνη μου έδωσε τη συνταγή και είναι πεντανόστιμη
βλέπετε ο Σεπτέμβριος είναι ο μήνας αρκετών γιορτών μέσα στην οικογένεια μας
και έτσι το μίξερ πήρε φωτιά, αρκετά γλυκάκια ετοιμάστηκαν που θα τα δείτε στην πορεία.
 
 Ένα γλυκό Σούπερ νόστιμο και ελαφρύ παρόλο που είναι σιροπιαστό ,
 τώρα να σας πω ότι είναι και πανεύκολη θα με πιστέψετε;

ΝΑΙ πρέπει!

Τα υλικά για την ΚΑΡΥΔΟΠΙΤΑ ΤΗΣ ΜΑΜΑΣ είναι :

10 αυγά
10 κσ ζάχαρη
10 κσ σιμιγδάλι ψιλό
10 κσ καρυδόψιχα χοντροκομμένη
4 βανίλιες ή υγρό βανίλιας
κανέλα τριμμένη σε σκόνη
γαρίφαλο τριμμένο σε σκόνη

για το σιρόπι : 

1 Kg ζάχαρη ή 4 ποτήρια
3 ποτήρια νερό
χυμό μισού λεμονιού



 Εκτέλεση

Χωρίζω τα ασπράδια από τους κρόκους , και τα χτυπώ με το μίξερ εώς ότου γίνουν μαρέγκα όπως παραπάνω.
Σε ένα μπολ αναμιγνύω την καρυδόψιχα , το σιμιγδάλι , τη κανέλα, το γαρίφαλο και τη βανίλια .



 Σε ένα μεγάλο μπολ έχω βάλει ήδη τους κρόκους από το διαχωρισμό που έκανα προηγουμένως
προσθέτω και τη ζάχαρη και βάζω το μίξερ σε λειτουργία



όταν φτάσω σε αυτό το επίπεδο έχουν δουλευτεί πολύ καλά οι κρόκοι με τη ζάχαρη και έχουν αφρατέψει



 και αρχίζω τώρα να προσθέτω το μείγμα καρυδιού



 εάν θέλετε προσθέτετε και άλλο γαρύφαλλο και κανέλα 
και επειδή εγώ ξέχασα να βάλω στο μείγμα του καρυδιού τις βανίλιες τις έβαλα μετά 
και αυτό γίνεται



 ανακατεύω και πάλι 
και φτάνω σε αυτό το αποτέλεσμα 


  
 σειρά έχει τώρα η μαρέγκα η οποία μπαίνει σιγά σιγά
  και ανακατεύω από κάτω προς τα πάνω  και κάτω με απαλές κινήσεις  γιατί δεν θέλουμε να ξεφουσκώσει


 
Το μείγμα μας είναι έτοιμο, βουτυρώνουμε ένα ταψί η πριγκίπισσα με βοήθησε και όπως βλέπεται κάναμε και τα καλλιτεχνικά μας 
 το ταψί έχει διάμετρο  36  εκατοστά



 ρίχνουμε το μείγμα και το ψήνουμε στο φούρνο στο αερόθερμο προθερμασμένο
  στους 180 οC για 30 ΄



 θα το δείτε άλλωστε και από  το χρώμα του, ο δικός μου ο φούρνος που δεν είναι δυνατός χρησιμοποιώ τους 200 ο C ανάλογα το φούρνο του καθενός
1 ώρα μετά φτιάχνω το σιρόπι με τα υλικά που σας έδωσα , αρχίζω να μετρώ 5΄ από την ώρα του βρασμού κλείνω το μάτι της κουζίνας και περιχύνω την καρυδόπιτα που έχω βγάλει ήδη από το φούρνο και είναι χλιαρή μπήγω και με το μαχαίρι εδώ και εκεί έτσι να εισχωρήσει παντού το σιρόπι.



 Γαρνίρω με τριμμένο καρύδι 




και σερβίρω με μία μπάλα παγωτού καϊμάκι ή βανίλια 
επίσης πολύ ωραίο είναι και με γκανάς σοκολάτας από πάνω αλλά αφού έχει παγώσει πια γιατί θα την λιώσει τη σοκολάτα.




Καλή επιτυχία
δοκιμάστε την και δεν θα χάσετε...