Σελίδες

Σάββατο, 1 Νοεμβρίου 2014

Ψωμί , πίτες, ατομικά ψωμάκια και πάει λέγοντας... 1 ζύμη = 3 είδη ψωμιού


















Ναι όπως βλέπετε πίτες σε σχήμα τακουνιού
και σαν λάτρης της γόβας τρελάθηκα από τη χαρά μου
δεν το προσπάθησα η αλήθεια να λέγεται   
απλώς έτυχε , στην κυριολεξία  έτυχε
δεν το περίμενα και ενθουσιάστηκα 
 από το αποτέλεσμα ,γι΄αυτό επέλεξα να σας το δείξω κιόλας. 

Αλλά ας ξεκινήσω από την αρχή 
από τί;;;; 
Μα από ζύμη ψωμιού φυσικά γιατί αυτή είναι η βάση όλων όσων θα δείτε παρακάτω  
γιατί πιστέψτε με είναι το πιο εύκολο πράγμα ακόμα και για κάποιον
που δεν έχει ξανά ασχοληθεί με ζύμες ή ακόμα και με την κουζίνα  


























1 είδος :
Τα υλικά μου για το ζυμαράκι του ψωμιού  είναι 

1 κιλό αλεύρι  για όλες της χρήσεις
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
μια πρέζα αλάτι
μια πρέζα ζάχαρη
3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
500 γρ. περίπου νερό χλιαρό 

Εκτέλεση 

Σε μια λεκάνη ρίχνω το αλεύρι ανοίγω μια λακκουβίτσα στο κέντρο
 και προσθέτω τη μαγιά με  τη ζάχαρη,
κλείνω τη λακκούβα και ρίχνω το ελαιόλαδο και το αλάτι 
προσθέτω σιγά σιγά το χλιαρό νερό και ανακατεύω πάρα πολύ καλά 
στην αρχή η ζύμη κολλάει στα χέρια , μη σας τρομάξει αυτό όσο 
ζυμώνεται θα ξεκολλάει από τα χέρια σας και από τα τοιχώματα του μπολ
τη ζάχαρη τη ρίχνω μαζί με τη μαγιά γιατί είναι η τροφή της τη βοηθάει 
ενώ το αλάτι δεν θέλω να πέσει πάνω στη μαγιά γιατί την καίει .
Έχω ακούσει ότι αν ζυμώσεις και ταυτόχρονα μετρήσεις μέχρι 100 φορές  είναι το ιδανικό 
για το ζυμάρι , το έχω κάνει και έχει όντως αποτέλεσμα είναι πιο 
δουλεμένο όπως και να το κάνουμε ,
το μεταφέρουμε σε ένα λαδωμένο μπολ και το αφήνουμε να φουσκώσει 
για περίπου 1 ώρα, το καλοκαίρι λόγο της ζέστης ανεβαίνει γρήγορα ενώ  το χειμώνα
θέλει λίγο παραπάνω 























όταν είναι έτοιμο το χωρίζουμε σε φρατζόλες ή σε στρογγυλό σχήμα το βάζουμε σε
ταψί το αφήνουμε πάλι άλλη μια φορά να φουσκώσει 
και λίγο πριν το ψήσιμο το αλείφουμε με λίγο νερό
 και ρίχνουμε μαυροκούκι 
ή σουσάμι ή και τα δύο
ή και τίποτα,
το ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου 
σε προθερμασμένο φούρνο για 1 ώρα περίπου 
μέχρι να ροδίσει 
τα ατομικά ψωμάκια θέλουν περίπου 20 λεπτά 
επειδή ο φούρνος μου δεν είναι δυνατός  εγώ το βάζω στους 200 βαθμούς Κελσίου 
το πιο λογικό είναι να έχει απόκλιση από τους δικούς σας .













































2 είδος : 
Τώρα η πίτα , αγαπημένη μου και αυτή 
τη χρησιμοποιώ και σαν βάση για πίτσα όταν θέλω κάτι γρήγορο

η διαφορά με του ψωμιού είναι ότι την άφησα πολύ παραπάνω να φουσκώσει 
γιατί ξεχάστηκα με άλλες δουλειές
και στο ότι στη ζύμη πρόσθεσα μισό φακελάκι μαγιά παραπάνω 




πρόσθεσα και ξερό κόλιανδρο το οποίο λατρεύω, όταν ήταν έτοιμη η ζύμη μου , 
γιατί όταν το τρως σκάει μέσα στο στόμα σου και βγαίνουν όλα τα αρώματα του 



παίρνω κομμάτια από το ζυμάρι και το ανοίγω με τα χέρια μου δίνοντας ότι σχήμα 
θέλω και το ψήνω σε αντικολλητικό τηγάνι με ελάχιστο λάδι, ίσα να υπάρχει αλειμμένο στο πάτο  τώρα εάν το θέλετε στρογγυλό χρησιμοποιείται πλάστη ,




οι φωτογραφίες τα αδικούν αλλά από νοστιμιά σκίζουν 
έτοιμες να τις γεμίσετε με ότι λαχταράει η ψυχή σας.




3 είδος : 

Και ποιός είπε ότι το ψωμί δεν γίνεται εύκολα και ατομικό; 

πολύ απλά όταν είναι η ώρα για το δεύτερο φούσκωμα βάζουμε κομμάτια ζύμης μέσα σε  φόρμες σιλικόνης ή αντικολλητικές φόρμες ψησίματος και στην ουσία παίρνουν το σχήμα  ,
η διαφορά είναι ότι ψήνουμε για 20 λεπτά περίπου, 
αυτό είναι ιδανικό για τραπέζι , για μπουφέ , 
ή ακόμα και για σαντουιτσάκια των παιδιών στο σχολείο το μόνο που 
έχετε να κάνετε όταν ψηθούν  είναι να τα χωρίσετε στη μέση 
και να τα γεμίσετε με ότι τραβάει η όρεξη σας 






Τι λέτε σας άνοιξε η όρεξη για φρεσκοψημένο  
σπιτικό ψωμάκι ;;;
πόσοι τρόποι υπάρχουν για να το απολαύσουμε 
άπειροι 
από αλμυροί μέχρι και γλυκοί
ο καθένας μας μπορεί να το φτιάξει και να το απολαύσει ,
τι ποιο υγιεινό  ;;;
Τα έτοιμα είναι γεμάτα συντηρητικά
και κρατούν το πολύ μέχρι το βράδυ, την επόμενη μέρα δεν τρώγονται 
ή τουλάχιστον εγώ δεν έχω βρει και δοκιμάσει κάτι άλλο

και μπορείτε να το αποθηκεύσετε και στην κατάψυξη και όποτε θέλετε το βγάζετε
και το απολαμβάνετε φρέσκο .




Καλό μήνα με υγεία 
και καλά ψησίματα σε όλους !!!