Σελίδες

Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Ελιόψωμα με αλεύρι ολικής άλεσης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα


Μεγάλη Εβδομάδα διανύουμε και το ελιόψωμο έχει την τιμητική του
είτε σκέτο είτε με ντοματούλα είτε με τυρί για όσους το τρώνε ακόμα και δεν νηστεύουν 
τα γαλακτοκομικά,

τα υλικά όπως του ψωμιού,

μόνο που εδώ έκανα πιο μεγάλη δόση από ότι για ένα καρβέλι
1,5 κιλό αλεύρι ( μισό για όλες της χρήσεις και μισό ολικής άλεσης)
750.γρ. χλιαρό νερό
μια πρέζα αλάτι ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το πόσο αλμυρές είναι οι ελιές
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
και λίγη ζάχαρη
ελιές εγώ κατά προτίμηση έβαλα Καλαμών αφού πρώτα αφαίρεσα το κουκούτσι,
εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες εμπορίου που έχει αφαιρεθεί ήδη.


Εκτέλεση


Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα το προζύμι, δηλαδή σε ένα μικρό λεκανάκι ρίχνουμε λίγο αλεύρι και τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη προσθέτοντας λίγο νερό μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός
τον οποίο αφήνουμε για 30΄περίπου μέχρι να φουσκώσει και να βγάζει φουσκάλες.


Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, μαζί με το λάδι και το αλάτι.


Όταν το προζύμι είναι έτοιμο το ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό όπως είπα και παραπάνω



αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες




όταν ετοιμαστεί το ζυμώνουμε έως ότου χάσει λίγο από το όγκο του και προσθέτουμε τις ελιές 
και ζυμώνουμε πάλι



πλάθουμε σε μπάλες τις οποίες  τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε για ακόμη μία φορά να διπλασιαστούν σε όγκο ,



 όταν ετοιμαστούν τα φουρνίζω στους 185 βαθμούς Κελσίου για 20 -25 λεπτά σε αερόθερμο προθερμασμένο


μπορούν να αποθηκευθούν στη κατάψυξη στις ειδικές σακούλες τροφίμων για αυτή τη δουλειά , αφού πρώτα κρυώσουν τελείως


 εάν όπως προ ανάφερα δεν νηστεύετε τα γαλακτοκομικά παίρνετε το ελιοψωμάκι το κόβετε στη μέση και τοποθετείτε πάνω του τυρί κρέμα με ντομάτα και ρίγανη  το μόνο που λείπει είναι το ουζάκι αλλά όχι για αυτή την εβδομάδα.
 Καλή επιτυχία σε όσους τα δοκιμάσουν ...




Τρίτη 8 Απριλίου 2014

Μπισκότα Ελένης με ρετσίνα



  

 Μια συνταγή που μου την έχει δώσει η Ελένη καλή της ώρα πριν από 17 χρόνια περίπου
είναι από τα πρώτα μπισκότα που δοκίμασα
να φτιάξω και είναι και εύκολα για κάποιον που δεν έχει επιχειρήσει ποτέ του και βγαίνουν 
πολλά τεμάχια


Τα υλικά
για περίπου 75 τεμάχια

1 πακέτο αλεύρι για όλες της χρήσεις
2 κ. γλ. μπέκιν πάουντερ
1 φλ. τσ. σπορέλαιο
1 φλ. τσ. ρετσίνα
1 πλακάκι βούτυρο το οποίο το έχουμε λίγο λιώσει
1 φλ. τσ. ζάχαρη λευκή κρυσταλλική
σουσάμι για το πασπάλισμα
κομμάτια λευκής σοκολάτας
cranberries  αποξηραμένα

  
Εκτέλεση


Ανακατεύω σε ένα μπολ τη ζάχαρη , το λάδι, το βούτυρο και το μπέκιν πάουντερ
μέχρι να λιώσει η ζάχαρη , μετά ρίχνω τη ρετσίνα και ξανά  ανακατεύω 
στο τέλος προσθέτω το αλεύρι σιγά - σιγά μέχρι να γίνει μια ομοιόμορφη μάζα
την οποία αρχίζω 
 να πλάθω σε πλεξούδες, κύκλους , με τρύπα στο κέντρο ή με ότι σχέδιο εσείς θέλετε να δώσετε








Μπορούμε να τα βουτήξουμε σε σουσάμι να τυλιχτεί
 ή να προσθέσουμε 
κομματάκια σοκολάτας λευκής ή τα αποξηραμένα φρούτα .




Ψήνουμε στους 180 βαθμούς Κελσίου σε αερόθερμο για περίπου 25 λεπτά 
ή μέχρι να δείτε να ροδίζουν


Καλή επιτυχία σε όσους τα δοκιμάσουν 
και έρχομαι
με τα πασχαλινά μας 
άργησα
φέτος...



Τρίτη 1 Απριλίου 2014

Νηστίσιμα αφράτα κεκάκια με λάδι και ξύδι



Όσο και αν δεν το πιστεύετε δοκιμάστε τα και θα εκπλαγείτε
από το πόσο αφράτα είναι , νόστιμα δεν μυρίζει
καθόλου το ξύδι και είναι και νηστίσιμα 
μία συνταγή της Αργυρώς
  





Και εύκολη και γρήγορη δεν χρειάζεται μίξερ
με ένα πιρούνι ή ένα κουτάλι και σε 30 λεπτά έχετε γλυκό για κέρασμα

τα υλικά μας 
για 35 τεμ περίπου ανάλογα το μέγεθος της φόρμας

1 φλιτζάνι του τσαγιού ή μια μικρή κούπα ζάχαρη
3/4 φλ. ή κ. καλαμποκέλαιο
1 και 1/2 κ.σ. ξύδι λευκό κατά προτίμηση
1 και 1/2 κ.σ. κονιάκ
1 βανίλια σε σκόνη
1 πρέζα αλάτι
ξύσμα απο 2 πορτοκάλια
2/3 φλ. ή κ. χυμό πορτοκαλιού 
1 κ.γλ. σόδα
1 φλ. ή κ. νερό
1/2 φλ. ή κ. κακάο
3 φλ. ή κ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 κ.γλ. μπέκιν πάουντερ



Εκτέλεση

Σε ένα μπολ ρίχνω τη ζάχαρη, το λάδι, το ξύδι, το κονιάκ, το αλάτι, το ξύσμα από τα 2 πορτοκάλια
τη βανίλια και ανακατεύω πολύ καλά να λιώσει η ζάχαρη, 
διαλύω τη σόδα μέσα στο χυμό πορτοκαλιού και το προσθέτω και αυτό προσεχτικά όμως γιατί θα αφρίσει και χύνεται, προσθέτω και το νερό και ανακατεύω .
Μέσα σε αυτό το μείγμα προσθέτουμε το 2ο μπολ αφού μέσα σε αυτό πρώτα έχουμε κοσκινίσει το αλεύρι, το μπέκιν πάουντερ και το κακάο τα ενσωματώνουμε  ανακατεύοντας τα απαλά .
Γεμίζουμε τα φορμάκια μας τα οποία δικά μου ήταν από σιλικόνη οπότε δεν χρειάστηκα   κάποια προετοιμασία εκτός από μία φόρμα μεταλλική που έβαλα τα χάρτινα θηκάκια πρώτα και μετά γέμισα με το μείγμα μας
τα έψησα σε αερόθερμο προθερμασμένο  στους 160 βαθμούς Κελσίου για 20 - 25 λεπτά 
όταν κρύωσαν τα ξεφορμάρουμε και τα στόλισα κάποια με σος από 
σοκολάτα γάλακτος και κρέμα γάλακτος σε ίση ποσότητα 
και 
λευκή σοκολάτα και κρέμα γάλακτος σε ίση ποσότητα πάλι 
διακοσμούμε με σοκολατένια τρούφα ή χρωματιστή  


   Επειδή η δόση μου φάνηκε λίγη την έκανα επί 2 με αποτέλεσμα 
να γεμίσω ότι φορμάκι είχα 











Ελπίζω να σας άνοιξα την όρεξη και να τα φτιάξετε 
όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και θα με θυμηθείτε




Καλή επιτυχία

Τρίτη 18 Μαρτίου 2014

Χιώτικες Διαδρομές: Τούρτα αλλιώτικη από τις άλλες

Χιώτικες Διαδρομές: Τούρτα αλλιώτικη από τις άλλες: Μία τούρτα μέσα στη γλύκα χωρίς να έχει ζάχαρη, άρα απολαύστε την χωρίς τύψεις δεν παχαίνει... Ένας τρόπος να υποδεχθείτε ένα καινού...

Τούρτα αλλιώτικη από τις άλλες


Μία τούρτα μέσα στη γλύκα χωρίς να έχει ζάχαρη,
άρα απολαύστε την χωρίς τύψεις δεν παχαίνει...

Ένας τρόπος να υποδεχθείτε ένα καινούργιο μέλος είναι και αυτός
οι γονείς θα το χαρούν πολύ και δεν θα πάει και τίποτα για πέταμα ,
όλα χρειάζονται και ανάλογα το είδος των αντικειμένων που έχουν επιλεγεί
  τα οποία αντιστοιχούν και σε διαφορετική ηλικία  πιστέψτε με δεν θέλουν τίποτα άλλο,

μα το βασικό δώρο είναι μα φυσικά ΟΙ ΠΑΝΕΣ 
κάτι το οποίο ακολουθεί ένα παιδί μέχρι και την ηλικία των 3 ετών περίπου
ο σύζυγος μου  λέει ότι  με τα χρήματα που έχουν δοθεί στις πάνες των παιδιών μας
κάλλιστα αγοράζεις αυτοκίνητο  ; )))
 και δεν έχει και άδικο εσείς το έχετε υπολογίσει ποτέ σας;

Τα υλικά για την τούρτα μας

1 πακέτο πάνες
1 δίσκος χάρτινος
2 τσέρκια για το σχήμα
ένα κουτί για το γέμισμα στο κέντρο
κορδέλες  στα χρώματα που θέλετε
πανάκια
κουκλάκι
πλεχτά παπουτσάκια
ποδίτσα με το όνομα κεντημένη
βρακάκι
καλτσάκια σκουφάκι
κασκολάκι
πετσετούλα
κουβερτούλα
κορδέλα για τα μαλλιά
κουδουνίστρα
πιάστρα πιπίλας
και στην ουσία ότι θέλετε εσείς ή ότι γνωρίζετε πως έχουν ανάγκη
μα το πιο βασικό πολύ - πολύ αγάπη  και τις ευχές σας






Μα πως ξεκινάμε;
Τοποθετούμε τη βάση πρώτα και μετά για βοήθεια βάζουμε το μεγάλο τσέρκι,
στο κέντρο τοποθετούμε ένα κυλινδρικό κουτί  και ξεκινάμε να τυλίγουμε μία - μία τις πάνες και να τις τοποθετούμε στα κενά εάν θέλουμε το κουτί στο κέντρο το αφαιρούμε και στη θέση του βάζουμε και πάλι πάνες ,
για να μην φύγουν οι πάνες ανεβάζουμε λίγο το τσέρκι πιο ψιλά και από κάτω με μία μικρή κορδέλα τις στερεώνουμε
στο δεύτερο επίπεδο  τοποθετούμε το μικρό τσέρκι και γεμίζουμε με τον ίδιο τρόπο ,
όπως και το δέσιμο .




Μετά από αυτή τη διαδικασία ξεκινάμε να βάζουμε τα δωράκια μας .












Τη στολίζουμε με ζελατίνα ή με δίχτυ ή με ότι σας περισσεύει  
κατά καιρούς στο σπίτι από κορδέλες  και διαφάνειες
( δώρων ή μπουκέτων λουλουδιών )
γράφετε
 και τις ευχές σας και έτοιμο.

Καλή επιτυχία
σε όσους το επιχειρήσουν θα ενθουσιαστούν μικροί μεγάλοι.