Παρόλο που ο χειμώνας απ' ότι φαίνεται αργεί
η απλά το κλίμα δυστυχώς έχει αλλάξει
οι μελιτζάνες μας καθώς και οι πιπεριές μας έχουν τρελαθεί ,
οπότε η καλύτερη συνταγή, για να χορτάσει όλη η οικογένεια
είναι η ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ την τρώνε μικροί - μεγάλοι
και η γλύκα της απερίγραπτη
ιδού λοιπόν το ταψάκι μας
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
οι πιπεριές μας |
έχει ξεκολλήσει από τα τοιχώματα
διότι και η ζύμη είναι σπιτική
είναι μια συνταγή που απαιτεί λίγο
χρόνο εάν αναλογιστούμε ότι
φτιάχνουμε και τη ζύμη εμείς και φυσικά τη γέμιση
συνταγή
ΜΕΛΙΤΖΑΝΟΠΙΤΑ ΓΛΥΚΙΑ
ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
ΜΕ ΣΠΙΤΙΚΟ ΦΥΛΛΟ
Υλικά :
για τη ζύμη :
1 ποτήρι ελαιόλαδο
1 kg αλεύρι για όλες της χρήσεις
αλάτι
και νερό όσο πάρει για να μην κολλάει στα δάχτυλα,
αρχίζουμε να ζυμώνουμε και όταν είναι έτοιμη
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
την χωρίζουμε με το χέρι σε οχτώ κομμάτια τη σκεπάζουμε
με μία πετσέτα και την αφήνουμε να ξεκουραστεί
μέχρι να ετοιμάσουμε τη γέμιση
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
για τη γέμιση :
1/3 ποτήρι ελαιόλαδο
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 σκελίδες σκόρδο
5-6 μελιτζάνες μεσαίου μεγέθους
1 χούφτα μαϊντανό
1 ποτήρι σάλτσα ντομάτας
( εάν είναι φρέσκια βάζουμε και μια πρέζα ζάχαρη για να φύγει η ξινίλα της )
1 ποτήρι νερό
αλάτι, πιπέρι
1/2 ποτήρι γλυκό τραχανά
2 πλακάκια φέτα
και λίγο σουσάμι και μαυροκούκι για το πασπάλισμα της πίτας .
Εκτέλεση :
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
παίρνουμε μια κατσαρόλα ανάβουμε το μάτι και ξεκινάμε
πρώτα με το λάδι, έπειτα ρίχνω το κρεμμύδι ψιλοκομμένο ,
το ίδιο και το σκόρδο
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
αφού μαραθούν προσθέτω τις μελιτζάνες σε κύβους
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
τις αφήνω να τσιγαριστούν λίγο και προσθέτω την σάλτσα και το νεράκι και τ' αφήνω για λίγο να χυλώσουν, εν τω μεταξύ προσθέτω το μαϊντανό ψιλοκομμένο και αλατοπιπερώνω, με προσοχή το αλάτι γιατί θα μπει και η φέτα
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
έπειτα από 10΄ θα είναι έτοιμο
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
έχει έρθει η ώρα του τραχανά ο οποίος θα μαζέψει όλα τα υγρά από την πίτα μας
και δεν θα την αφήσει να πανιάσει καθόλου
προσθέτω και τη φέτα διαλυμένη σε χοντρά
και όχι μόνο κομμάτια
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η γέμιση μας είναι έτοιμη και θα περιμένει να ανοίξουμε το φύλλο
και ταυτόχρονα θα κρυώσει κιόλας
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
Τώρα ήρθε η σειρά της ζύμης, παίρνουμε το κάθε μπαλάκι και το ανοίγουμε λίγο όχι πολύ, όπως τη φωτογραφία
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
με αυτό τον τρόπο ανοίγουμε όλα τα κομμάτια. Τώρα σε κάθε φυλλαράκι που έχουμε ανοίξει λίγο, ρίχνουμε ελαιόλαδο με το μάτι και το απλώνουμε με το χέρι μας να πάει παντού
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
και ξεκινάμε να κάνουμε τη βάση για την πίτα μας παίρνοντας το 1ο φυλλαράκι, λάδι, 2ο φυλλαράκι, λάδι, 3ο φυλλαράκι, λάδι, 4ο φυλλαράκι κάνουμε κάτι σαν πυργάκι
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
το οποίο το παίρνουμε μετά και το ανοίγουμε σε φύλλο με τον πλάστη μας
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
όπως είναι το τυλίγω στον πλάστη και το μεταφέρω πάνω και μέσα από το ταψί
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
στη συνέχεια με τα δάχτυλά μου φτιάχνω τη ζύμη στο ταψί και βλέπω να έχει πάει παντού, να έχει καλύψει δηλαδή τα τοιχώματα του. Το ταψί μπορεί να είναι στρογγυλό, τετράγωνο, ορθογώνιο ή και πυρέξ ότι έχει ο καθένας
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
και επιτέλους ήρθε η ώρα για τη λαχταριστή γέμιση που φυσικά τρώγεται και έτσι
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
αλλά τι πιο ωραίο μέσα σε ένα λαχταριστό, τραγανό και νόστιμο φύλλο !
Ρίχνουμε το λοιπόν τη γέμιση πάνω από το φύλλο
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
και καλύπτουμε με το 2ο φύλλο που το έχουμε ανοίξει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο που κάναμε και για τη βάση
κλείνουμε το 2ο φύλλο μέσα στο 1ο γυρίζοντας δηλαδή τις άκρες από τα πλαϊνά
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πίτα μας είναι σχεδόν έτοιμη για να μπει στο φούρνο
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
τη χαράζουμε ελαφρώς να μην φτάσει δηλαδή το μαχαίρι μέχρι κάτω
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
εγώ εδώ τη χάραξα ( μπακλαβαδωτά ) διαγώνια και τη ράντισα με λίγο νεράκι που έριξα στα χέρια μου
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
και για το τέλος λίγο σουσάμι και μαυροκούκι
τη ψήνουμε σε αερόθερμο στους 200 οC για 1 ώρα και 15 λεπτά βέβαια αυτό μπορεί να αλλάξει αναλόγως το φούρνο του καθενός και το πόσο δυνατός είναι και φυσικά ψήνεται σε αντιστάσεις πάνω -κάτω και σε ξυλόφουρνο θα ήταν το ιδανικό.
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
Μετά το χρόνο μας είναι έτοιμη η πιτούλα μας, όπως βλέπεται έχει ξεκολλήσει τέλεια από τα τοιχώματα
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
έχει ροδοκοκκινίσει και μυρίζει απίστευτα...
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
ήρθε η ώρα για να την κόψουμε την αφήνουμε πρώτα για κανένα μισάωρο και μετά σερβίρουμε
κανείς δεν θα φάει μόνο ένα κομμάτι...
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
η πιο νόστιμη μελιτζανόπιτα |
και ιδού το κομμάτι μας, ορίστε να φάτε ...
Καλή επιτυχία σε όλους
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου