Σελίδες

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Χιώτικα τριγωνάκια ( νηστίσιμα )


Ένα γλυκάκι όλο άρωμα και γεύση ΧΙΟΥ
με τα αρωματικά μανταρίνια του τόπου μας
όποιος δοκιμάσει από αυτά θα μείνει έκπληκτος από τη γεύση , το άρωμα τη σάρκα που έχει αυτό το μανταρίνι όμοιο του δεν υπάρχει. Ο ΚΑΜΠΟΣ όλος μυρίζει θεσπέσια όλο το χρόνο από τα περιβόλια του μια βόλτα θα σας πείσει και πόσο μάλλον το καλοκαίρι εάν συνδυαστεί και με διακοπές.


Εδώ η μανταρινιά μας στο περιβολάκι μας γεμάτη,  τα κλαδιά κοντεύουν να ακουμπήσουν               στο έδαφος
 

Το καφασάκι μας το γεμίσαμε  και ώρα για το γλυκό λοιπόν.
 

Μία στάση για το ψωμάκι μας 
 

 Χωρίς αυτό οικογενειακώς δεν κάνουμε...



Και ξεκινάμε επιτέλους για το γλυκό 

ΧΙΏΤΙΚΑ ΤΡΙΓΩΝΑΚΙΑ 
ΝΥΣΤΙΣΙΜΑ 
τεμ .50

Υλικά : 

20 τεμ μανταρίνια Χιώτικα
500 gr αμύγδαλα ασπρισμένα
 500 gr ζάχαρη άχνη
10- 11 φύλλα  κρούστας (1 πακέτο φύλλο κρούστας)
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
 
Εγώ έκανα τη διπλάσια δόση 
εσείς εάν θέλετε για πιο πολλά βάλτε τα επί 2 τα υλικά 


Εκτέλεση :




Πλένω τα μανταρίνια πολύ πολύ καλά, 
τα ξεφλουδίζω 


και πέρνω μόνο  τη φλούδα,  τη βράζω με πολύ νερό για να ξεπικρίσει 
αλλάζω το νερό 2-3 φορές
σουρώνω και ξαναβράζω για 30 ΄ ακόμη



Το εσωτερικό των μανταρινιών το τρώμε σαν φρούτο κανονικά ή το κάνουμε χυμό
ή ζελέ ή το χρησιμοποιούμε σαν υγρό στοιχείο σε κέικ, μπισκότα, σορμπέ τώρα που ανοίγει ο καιρός.




Όσο περιμένουμε αυτά τα 30΄ τη φλούδα, παίρνουμε τα αμύγδαλα εάν δεν είναι
ασπρισμένα, και τα ξεφλουδίζουμε βάζοντας τα σε ένα κατσαρολάκι με νερό  να πάρει μόνο 2-3 βράσεις δεν χρειάζεται παραπάνω, αφήνουμε να κρυώσουν και αφαιρούμε τη φλούδα.











 Έχουμε το λοιπόν τη φλούδα Χιώτικων μανταρινιών σουρωμένη και βρασμένη έτοιμη
τα αμύγδαλα ασπρισμένα 
και τη ζάχαρη  άχνη
τα τοποθετούμε όλα αυτά στο multi ή σε ένα μπλέντερ και τα αλέθω έως ότου γίνουν
μία αλοιφή


 Παίρνω 10-11 φύλλα κρούστας τα κόβω σε 5 λωρίδες από  τη μακρόστενη πλευρά
και ξεκινώ τα τοποθετώ τη γέμιση , μία κουταλιά είναι αρκετή, στην άκρη


 Φροντίζω να έχω καλυμμένα τα υπόλοιπα φύλλα με μια πετσέτα για να μην σκληρύνουν δηλ. ξεραθούν


 Και τυλίγω σε τριγωνάκι προς το τέλος βρέχω τις άκρες με τα δάχτυλα μου  για να μην ανοίξουν κατά το ψήσιμο , συνεχίζω έτσι μέχρι να τελειώσουν τα φύλλα ή η γέμιση  τα τοποθετώ σε ένα ταψί με λαδόκολλα.


 Τα ψήνω στους 185 βαθμούς Κελσίου για 30΄ σε αερόθερμο προθερμασμένο, 
εγώ έβαζα 2 - 2 τα ταψιά ( διπλή δόση βλέπετε )
ή μέχρι να κοκκινίσουν εξαρτάται το φούρνο του καθενός.


 Αφήνω να κρυώσουν


 και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη


 Διατηρούνται σε κλειστό δοχείο για αρκετές ημέρες τουλάχιστον 2 εβδομάδες
χωρίς την άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα αυτό γίνετε τελευταία στιγμή πριν σερβίρουμε για
να μην νοτίσουν









Νόστιμο και Νηστίσιμο πέρα για πέρα 
καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν 
απλά τέλειο.
 

1 σχόλιο: