Μπακαλιάρος με πράσο λεμονάτος |
Σε λίγες ημέρες έχουμε διπλή γιορτή
στις 25 Μαρτίου
γιορτάζουμε τη μεγάλη εθνική μας εορτή
η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
ενάντια στους Τούρκους
γιατί οι Έλληνες ήμασταν για 400 χρόνια σκλαβωμένοι από τους Τούρκους.
και τη θρησκευτική μας εορτή
η έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
ενάντια στους Τούρκους
γιατί οι Έλληνες ήμασταν για 400 χρόνια σκλαβωμένοι από τους Τούρκους.
και τη θρησκευτική μας εορτή
ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου
που την ημέρα αυτή ο Αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε του μήνυμα Του Θεού στην Παναγιά
δηλαδή ότι θα γεννήσει τον Υιό Του.
λόγο του ότι είμαστε μέσα Μεγάλη Τεσσαρακοστή δηλαδή 40 ημέρες νηστεία πριν
από την ημέρα του Πάσχα
η αρχαιότερη της Ορθόδοξης Εκκλησίας
από την ημέρα του Πάσχα
η αρχαιότερη της Ορθόδοξης Εκκλησίας
ψάρι μπορούμε να φάμε του Ευαγγελισμού
και την Κυριακή των Βαΐων
και την Κυριακή των Βαΐων
οπότε μία συνταγή που φτιάχνω αρκετά συχνά
είναι αυτή εδώ
Μπακαλιάρος με πράσο στην κατσαρόλα λεμονάτος
Μπακαλιάρος με πράσο λεμονάτος |
Υλικά & Εκτέλεση :
ελαιόλαδο τόσο , όσο να καλυφθεί ο πάτος της κατσαρόλας σας
2 πράσα κομμένα σε ροδέλες
3 πατάτες σε χοντρές ροδέλες
1 κιλό μπακαλιάρος φρέσκος ή κατεψυγμένος εάν δεν μπορείτε να βρείτε φρέσκο,
βέβαια η νοστιμιά που έχει το φρέσκο ψάρι δεν συγκρίνεται η αλήθεια να λέγετε
αλλά εξίσου νόστιμο γίνεται και με κατεψυγμένο κομμένος σε κομμάτια μέτρια
βέβαια η νοστιμιά που έχει το φρέσκο ψάρι δεν συγκρίνεται η αλήθεια να λέγετε
αλλά εξίσου νόστιμο γίνεται και με κατεψυγμένο κομμένος σε κομμάτια μέτρια
αλάτι, πιπέρι
χυμό ενός λεμονιού
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί ξηρό
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
χυμό ενός λεμονιού
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί ξηρό
1/2 ματσάκι μαϊντανός ψιλοκομμένος
νερό
Μπακαλιάρος με πράσο λεμονάτος |
Βάζω το ελαιόλαδο στον πάτο της κατσαρόλας και ρίχνω το πράσο , αφήνω να αχνιστεί για λίγο και τοποθετώ από πάνω τις ροδέλες πατάτας και από πάνω τον μπακαλιάρο,
σβήνω με το λευκό ξηρό κρασί .
σβήνω με το λευκό ξηρό κρασί .
Προσθέτω λίγο νερό ίσα να σκεπαστούν οι πατάτες
αλατοπιπερώνω και το αφήνω για 20 λεπτά να βράσει
να σιγομαγειρευτεί δηλαδή
προσθέτω τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού
5 λεπτά πριν κλείσω το μάτι
πότε καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμο το φαγητό;
Όταν έχει πιει το νερό του και έχει μείνει με το ζουμάκι του,
οι πατάτες είναι ψημένες
και το ψαράκι μην αγχώνεστε είναι σίγουρα έτοιμο
γιατί στην ουσία έχει ψηθεί στον ατμό.
αλατοπιπερώνω και το αφήνω για 20 λεπτά να βράσει
να σιγομαγειρευτεί δηλαδή
προσθέτω τον μαϊντανό και το χυμό λεμονιού
5 λεπτά πριν κλείσω το μάτι
πότε καταλαβαίνω ότι είναι έτοιμο το φαγητό;
Όταν έχει πιει το νερό του και έχει μείνει με το ζουμάκι του,
οι πατάτες είναι ψημένες
και το ψαράκι μην αγχώνεστε είναι σίγουρα έτοιμο
γιατί στην ουσία έχει ψηθεί στον ατμό.
Μπακαλιάρος με πράσο λεμονάτος |
Μπακαλιάρος με πράσο λεμονάτος |
Είναι ένα φαγητό πολύ ελαφρύ και πεντανόστιμο
μία εναλλακτική πρόταση
για του Ευαγγελισμού
αντί μπακαλιάρο σκορδαλιά
που και αυτός είναι παράδοση πια,
αλλά για όσους ψάχνουν κάτι πιο
ελαφρύ αυτό το πιάτο
είναι το ιδανικό!!!
Καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν !!!
Μπακαλιάρος με πράσο λεμονάτος |
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου