Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Καλό μήνα !!!
Ο Δεκέμβριος είναι ο μήνας με τις πολλές γιορτές άρα και με τα πολλά κεράσματα
γι΄αυτό και εγώ επέλεξα να σας δείξω την αγαπημένη συνταγή κουραμπιέδων της γιαγιάς.
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Ως συνήθως πάλι καθυστέρησα σε ανάρτηση άλλες ήθελα να σας δείξω
και άλλες παίρνουν σειρά λόγο των ημερών
τα γενέθλια μένουν για λίγο πίσω γιατί για ακόμη μία φορά ο διαβολάκος του υπολογιστή μου
χάλασε και το πρόγραμμα των φωτογραφιών κολλούσε σε τέτοιο βαθμό που έκλεινε ο υπολογιστής
οπότε τώρα την έφτιαξα σε άλλο υπολογιστή και με άλλο πρόγραμμα .
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Δεν γίνεται Χριστούγεννα χωρίς ΚΟΥΡΑΜΠΙΈΔΕΣ ή ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ή ΔΙΠΛΕΣ
ή ΜΑΜΟΥΛΙΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ
οπότε πάμε να σας δώσω τη συνταγή
οι στρογγυλοί κουραμπιέδες είναι δουλεμένοι στο χέρι
και το σίγμα τελικό κουραμπιέδες έτσι τους έκανε η γιαγιά έτσι και η μαμά
είναι στο μίξερ και να ξέρετε ότι ο κουραμπιές θέλει πολύ πολύ καλό δούλεμα
για να γίνει αφράτος
αυτό είναι το μεγάλο του μυστικό και το καλό βούτυρο μην το λυπηθείτε είναι λίγο πιο ακριβό
αλλά τα αξίζει τα λεφτά του , εάν είναι να τους φτιάξετε ,
αλλιώς δεν θα είναι καλοί και είναι κρίμα ο χρόνος που θα δώσετε .
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
ΥΛΙΚΑ
τεμ. από 60 έως 80 ανάλογα το μέγεθος που θα τα πλάσουμε
500 γρ. βούτυρο φρέσκο πρόβειο ( εγώ το βάζω μισό μισό με αγελαδινό )
2/3 από το φακελάκι της άχνης ζάχαρης
1 κ. κι. μπέκιν πάουντερ
1-2 βανίλιες ή εσάνς πικραμύγδαλου
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις και μία χούφτα εάν χρειαστεί
ζάχαρη άχνη για πασπάλισμα
και αμύγδαλα καβουρδισμένα ολόκληρα εάν τα βάλετε μέσα στο κουραμπιέ
αλλά μπορείτε να τα συμπεριλάβετε μέσα στη ζύμη χοντροκομμένα
εγώ λόγο των παιδιών δεν το κάνω ή το βάζω από πάνω ολόκληρο ή μέσα ολόκληρο ή καθόλου σε ορισμένα για να μπορούν να φάνε και οι μικρότεροι ή να το βγάλουν
εάν τα βάλετε από πάνω δεν χρειάζεται να είναι από πριν καβουρδισμένα
διότι θα ψηθούν με τους κουραμπιέδες
λαδόκολλα για τα ταψιά
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δουλεύω με τα χέρια ή στο μίξερ για τουλάχιστον
8- 10 λεπτά να γίνει αφρός, το μείγμα βουτύρου και ζάχαρης
σαν σαντιγί , έπειτα προσθέτω σταδιακά τα υπόλοιπα υλικά
και σιγά σιγά το αλεύρι
πλάθω μπαλίτσες μικρές σε μέγεθος καρυδιού και στο κέντρο βάζω προαιρετικά
το αμύγδαλο και τα τοποθετώ στη λαδόκολλα που είναι ήδη στο ταψί
Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου
αερόθερμο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν .
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Τα πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη μόνο και εφόσον έχουν κρυώσει εντελώς
γιατί θα πανιάσουν και θα γίνει μια κρούστα πολύ άσχημη γύρω τους.
Ζάχαρη άχνη βάζετε όση εσείς θέλετε μπορείτε να τους καλύψετε πλήρως
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Σε αυτούς εδώ το αμύγδαλο το έβαλα εσωτερικά ένα στο κέντρο .
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Τα στρατιωτάκια παραταγμένα
όποιος προλάβει , ούτε βδομάδα δεν μένουν στο σπίτι
μπορείτε να τα φυλάξετε σε κουτί ερμητικά κλειστό και έτσι διατηρούνται τραγανοί και φρέσκοι χωρίς τη ζάχαρη για πολύ καιρό, βγάζετε σε πιατέλα όσους θέλετε τους βάζετε άχνη ζάχαρη
και σερβίρετε.
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Κουραμπιέδες της γιαγιάς |
Επιστρέφω πολύ σύντομα
στολίσαμε ήδη, εσείς ;
Πολύ όμορφη συνταγή, λίγο διαφορετική από αυτή που ξέρω... Καλό μήνα Αρχοντία μου και καλή συνέχεια στις ετοιμασίες σου. Κι εγώ πια ξεκίνησα τους στολισμούς αλλά από λίγο και κάθε μέρα γιατί δεν υπάρχει και πολύς ελεύθερος χρόνος
ΑπάντησηΔιαγραφήhttp://artdecorationcrafting.blogspot.gr/
Καλημέρα κ. Χριστίνα μου εύχομαι καλές γιορτές να έχετε και με υγεία να τις χαρείτε , τουλάχιστον αυτές οι ημέρες έχουν χαρούμενη και δημιουργική κούραση μακάρι να ήταν πάντα έτσι, καλή συνέχεια σε ότι υπέροχο ετοιμάζετε γιατί η αλήθεια να λέγετε τα χεράκια σας κάνουν μαγικά στις μεταμορφώσεις
ΑπάντησηΔιαγραφή