Μοσχομυριστός, σπιτικός, μπακλαβάς με πλούσιο άρωμα βουτύρου |
Τα σιροπιαστά τα αγαπώ ....
Δεν νομίζω να υπάρχει κάτι που να μην μου αρέσει.
Ως επί το πλείστον τα φτιάχνω την περίοδο του Τριωδίου
ή και πριν τα Χριστούγεννα
κατά εποχή και γιορτή έχω χωρίσει και τα γλυκά που κάνω
περίεργο ίσως αλλά με διευκολύνει έτσι ώστε να τα φτιάχνω όλα
με αυτό τον τρόπο.
Οπότε πάμε να σας δείξω τη δική μου συνταγή για ΜΠΑΚΛΑΒΑ
τα blueberries and cranberries
μπορεί κάποιος να τα παραλείψει εάν θέλει
αλλά για μένα τον κάνουν ακόμα ποιο ιδιαίτερο .
Απολαύστε την συνταγή και τη διαδικασία
και γιατί όχι να το δοκιμάσετε κιόλας .
|
|
Τα υλικά μας & η εκτέλεση :
Σε ένα μπολ ρίχνω:
100 γρ. καρύδι τριμμένο στο μούλτι
100 γρ. αμύγδαλο τριμμένο στο μούλτι
50 γρ. παξιμάδι ολικής άλεσης τριμμένο στο μούλτι
100 γρ. blueberries and cranberries ( μπλούμπερι και κράνμπερι )
τα οποία ανακατεύω με ένα κουτάλι
η γέμιση με blueberries και cranberries με παξιμάδι ολικής άλεσης |
Σε ένα άλλο μπολ βάζω :
150 γρ. βούτυρο γάλακτος λιωμένο
100 γρ. μαργαρίνη με άρωμα βουτύρου λιωμένο
μαζί με ένα πινέλο το οποίο θα χρειαστεί για το βουτύρωμα των φύλλων
το βούτυρο και η γέμιση με blueberries και cranberries με παξιμάδι ολικής άλεσης |
Και φυσικά θα χρειαστούμε
1 πακέτο = 450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά ( το ψιλό φύλλο)
και
ένα ταψί με διάμετρο 34- 35 εκ.
τα φύλλα κρούστας |
Σε ένα ταψί βάζω βούτυρο με ένα πινέλο
και έπειτα τοποθετώ ένα φύλλο το οποίο βουτυρώνω
2ο φύλλο , βουτυρώνω,
3ο φύλλο , βουτυρώνω,
4ο φύλλο, βουτυρώνω,
5ο φύλλο , βουτυρώνω
όπως βλέπετε και στη φωτογραφία
η συναρμολόγηση |
η συναρμολόγηση |
Από πάνω ρίχνω με το κουτάλι από το μείγμα του καρυδιού - αμύγδαλου
βάζω το 6ο φύλλο, βουτυρώνω, μείγμα
το 7ο φύλλο, βούτυρο, μείγμα,
8ο φύλλο, βούτυρο , μείγμα,
9ο φύλλο, βούτυρο , μείγμα ,
10ο φύλλο, βούτυρο, μείγμα
και φροντίζω να έχει τελειώσει σε αυτή τη φάση το μείγμα μας.
η συναρμολόγηση |
η συναρμολόγηση |
Βάζω το 11ο φύλλο και βουτυρώνω,
το 12ο φύλλο και βουτυρώνω
( εάν είναι 13 τα φύλλα συνεχίζω όπως εξηγώ παρακάτω , αλλιώς κάνω την ίδια
διαδικασία όπως τώρα μέχρι να μείνει ένα τελευταίο για να κάνω το τελευταίο γύρισμα)
και γυρίζω τώρα όλα τα φύλλα που προεξέχουν
από το ταψί προς το κέντρο,
η συναρμολόγηση |
Βάζοντάς τους βούτυρο , του τελευταίου φύλλου του γυρίζω προς τα μέσα
τις γωνίες οπότε έρχεται και φαίνεται ωραίο και περιποιημένο,
του βάζω και το τελευταίο βούτυρο
και τοποθετώ το ταψί μας με το Μπακλαβά στο ψυγείο για 30 ΄ περίπου
μέχρι να σφίξει το βούτυρο.
η συναρμολόγηση |
Το βγάζω από το ψυγείο και το χαράζω , επειδή το ταψί μου είναι στρογγυλό
χαράζω ένα κύκλο στο κέντρο και μετά φτιάχνω τις διαγώνιους
για να έχω τα κομμάτια μου τριγωνικά
εάν θέλετε το χωρίζετε και μπακλαβαδωτά ,
το ραντίζω με νεράκι από πάνω με τα χέρια μου,
και το βάζω στο φούρνο στους 200 βαθμούς Κελσίου προθερμασμένος και αερόθερμο
για 20΄περίπου
μέχρι να πάρει χρώμα
έπειτα το καλύπτω με αλουμινόχαρτο
και συνεχίζω το ψήσιμο για 40 ΄ακόμη
στους 160 βαθμούς Κελσίου..
η συναρμολόγηση |
Το βγάζω από το φούρνο και το αφήνω να κρυώσει εντελώς.
|
|
Το σιρόπιασμα:
Φτιάχνω το σιρόπι που αποτελείτε από:
750 γρ. ζάχαρη άσπρη κρυσταλλική
170 γρ. γλυκόζη
400 γρ. νερό
3 ξυλάκια κανέλας
το χυμό 1/2 λεμονιού
Ρίχνω τα υλικά σε μία κατσαρόλα εκτός το χυμό λεμονιού
και με το που ξεκινήσει ο βρασμός αρχίζω να μετράω 7 ΄
και ρίχνω το χυμό του λεμονιού,
για 1 λεπτό ακόμα και σβήνω το μάτι.
Περιχύνω απευθείας με καυτό σιρόπι
το κρύο γλυκό
το καλύπτω με πετσέτα και το αφήνω να κρυώσει.
|
|
Έπειτα το σερβίρω
( τα φύλλα στην ουσία είναι 5 από κάτω
5 εναλλάξ με το μείγμα
και 3-4 από πάνω
σε κάθε φύλλο πριν και μετά βούτυρο ).
|
Σας προτείνω να το δοκιμάσετε
και σας εύχομαι
ΚΑΛΕΣ ΑΠΟΚΡΙΕΣ
ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ
ΜΕ ΥΓΕΙΑ
ΚΑΙ
ΕΥΤΥΧΙΑ
σε κάθε σπιτικό...
|
|
Σας αφήνω με μία μπακλαβαδένια γλυκιά καρδιά
Καλό Τριώδιο ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου