Σελίδες

Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Λαγάνα η θεϊκή και σπιτικά κριτσίνια με ταραμοσαλάτα και ντίπ αβοκάντου


Σε λίγες ημέρες αποχαιρετάμε τις απόκριες, άντε και το σαββατοκύριακο είναι το τελευταίο για 
τους μασκαράδες να προλάβουν να ξεφαντώσουν
 και την Καθαρά Δευτέρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι τόσο για το ξεκίνημα της Σαρακοστής τόσο και για τα ορεκτικά που πρέπει να ετοιμάσουμε 
 γιατί Καθαρά χωρίς την ταραμοσαλάτα, τη λαγάνα, ελιές, φρέσκα οστρακοειδή ( μύδια, χτένια, πεταλίδες,γυαλιστερές κ.α.) ,  χταποδάκι , γαρίδες, σουπιές, καλαμαράκια κ.α. πολλά γίνεται;;; Εμ δε γίνεται αφού από τα παιδικά μας χρόνια το έχουμε συνδυάσει έτσι! 

Να μην πω για τους χαρταετούς που ετοιμαζόμαστε να πετάξουμε...
Όλα φυσικά
 καιρού επιτρέποντος και Θεού θέλοντος
 όμως είπα να μοιραστώ μαζί σας   
μία πανέμορφη , γευστικότατη , θεϊκή, σπιτική 

ΛΑΓΑΝΑ

και από την ίδια ζύμη έκανα αυτά ,τα υπέροχα

  κριτσίνια

να μην παραλείψετε να κάνετε αυτή τη συνταγή 
χρόνια έψαχνα μια τόσο νόστιμη ,

έχει το χρόνο της αλλά αξίζει και με το παραπάνω τη δοκιμή
την έφτιαξα πέρσι την Καθαρά αλλά όπως είναι λογικό εκ των υστέρων δεν την ανέβασα αφού είχε περάσει η ημέρα γιαυτό δεν έχω και φωτογραφίες από την εκτέλεση της ζύμης .



τα υλικά : 
όπως ακριβώς τα βρήκα

200 γρ. αλεύρι κίτρινο χωριάτικο
800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50 γρ. αλεύρι έξτρα για όλες τις χρήσεις
20 γρ. αλάτι
50 γρ. ζάχαρη
50 γρ. φρέσκια μαγιά
50 γρ. βούτυρο λιωμένο ή λάδι
50 γρ. ταχίνι
600-650 γρ. νερό
μαύρο και άσπρο σουσάμι




Εκτέλεση : 

Βάζω σε ένα μπολ τη μαγιά με τη ζάχαρη και λίγο χλιαρό νερό ,τα ανακατεύω με ένα κουτάλι και προσθέτω και λίγο από το αλεύρι να γίνει ένας ελαφρύς χυλός και το αφήνω σκεπασμένο να φουσκώσει ,
Όταν είναι έτοιμο ρίχνω τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μεγάλο μπολ , ανοίγω μια λακκούβα και ρίχνω το μείγμα μαγιάς που έχει ήδη φουσκώσει  μέσα και αρχίζω να ζυμώνω
φτιάχνω μια όμορφη ζύμη την οποία αφήνω να φουσκώσει σκεπασμένη με μια πετσέτα
ανάλογα τη ζεστασιά που έχει το σπίτι μας πάει και πόσο γρήγορα θα φουσκώσει η ζύμη,
Όταν ετοιμαστεί

για τη λαγάνα

απλώνω σε 2 ταψιά λαδόκολλα και βάζω αφού έχω χωρίσει τη ζύμη στα 3 ,από ένα κομμάτι σε κάθε ταψί και το απλώνω με τα δάχτυλα αφήνω να φαίνονται οι δαχτυλιές και περνάω πάνω από τη ζύμη μας με ένα πινέλο λίγο λαδάκι για να κολλήσει το μαυροκούκι και το σουσάμι και τα αφήνω να φουσκώσουν , 

για τα κριτσίνια

παίρνω το 1 από τα 3  κομμάτια ζύμης και το χωρίζω σε μικρά κομμάτια  με τα οποία πλάθω κορδόνια που βουτάω σε μαυροκούκι, σουσάμι ή ηλιόσπορο
τα έχω πρώτα περάσει από λίγο λαδάκι για να κολλήσουν  εγώ προτίμησα τον ηλιόσπορο και τα αφήνω να φουσκώσουν για ακόμη μία φορά πριν τα βάλω για ψήσιμο.


Βάζω τα ταψιά ένα ένα στο φούρνο και ψήνω στους 200 βαθμούς Κελσίου με αντιστάσεις πάνω κάτω 








Τα κριτσίνια τα είχαμε φάει μέσα σε μία μέρα 
δεν πρόλαβαν για 2η μέρα  να μείνουν

τα συνόδευσα με ταραμοσαλάτα την οποία φτιάχνω με ψωμί 
και με το ντίπ αβοκάντου
2 συνταγές που θα σας δώσω σε επόμενη ανάρτηση 

μου άνοιξε η όρεξη εσάς ;;;;;;;







τη συνταγή τη βρήκα στο 
syntagesgiapaidia.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου