Σελίδες

Τρίτη, 15 Απριλίου 2014

Ελιόψωμα με αλεύρι ολικής άλεσης μέσα στη Μεγάλη Εβδομάδα


Μεγάλη Εβδομάδα διανύουμε και το ελιόψωμο έχει την τιμητική του
είτε σκέτο είτε με ντοματούλα είτε με τυρί για όσους το τρώνε ακόμα και δεν νηστεύουν 
τα γαλακτοκομικά,

τα υλικά όπως του ψωμιού,

μόνο που εδώ έκανα πιο μεγάλη δόση από ότι για ένα καρβέλι
1,5 κιλό αλεύρι ( μισό για όλες της χρήσεις και μισό ολικής άλεσης)
750.γρ. χλιαρό νερό
μια πρέζα αλάτι ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα το πόσο αλμυρές είναι οι ελιές
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
και λίγη ζάχαρη
ελιές εγώ κατά προτίμηση έβαλα Καλαμών αφού πρώτα αφαίρεσα το κουκούτσι,
εσείς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμες εμπορίου που έχει αφαιρεθεί ήδη.


Εκτέλεση


Ξεκινάμε φτιάχνοντας πρώτα το προζύμι, δηλαδή σε ένα μικρό λεκανάκι ρίχνουμε λίγο αλεύρι και τη μαγιά μαζί με τη ζάχαρη προσθέτοντας λίγο νερό μέχρι να γίνει ένας παχύρρευστος χυλός
τον οποίο αφήνουμε για 30΄περίπου μέχρι να φουσκώσει και να βγάζει φουσκάλες.


Σε ένα μεγαλύτερο μπολ ρίχνουμε το υπόλοιπο αλεύρι, μαζί με το λάδι και το αλάτι.


Όταν το προζύμι είναι έτοιμο το ρίχνουμε στο μείγμα με το αλεύρι, ανακατεύουμε και προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό όπως είπα και παραπάνω



αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει για τουλάχιστον 2 ώρες




όταν ετοιμαστεί το ζυμώνουμε έως ότου χάσει λίγο από το όγκο του και προσθέτουμε τις ελιές 
και ζυμώνουμε πάλι



πλάθουμε σε μπάλες τις οποίες  τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και αφήνουμε για ακόμη μία φορά να διπλασιαστούν σε όγκο ,



 όταν ετοιμαστούν τα φουρνίζω στους 185 βαθμούς Κελσίου για 20 -25 λεπτά σε αερόθερμο προθερμασμένο


μπορούν να αποθηκευθούν στη κατάψυξη στις ειδικές σακούλες τροφίμων για αυτή τη δουλειά , αφού πρώτα κρυώσουν τελείως


 εάν όπως προ ανάφερα δεν νηστεύετε τα γαλακτοκομικά παίρνετε το ελιοψωμάκι το κόβετε στη μέση και τοποθετείτε πάνω του τυρί κρέμα με ντομάτα και ρίγανη  το μόνο που λείπει είναι το ουζάκι αλλά όχι για αυτή την εβδομάδα.
 Καλή επιτυχία σε όσους τα δοκιμάσουν ...




5 σχόλια:

  1. Έγραψες πάλι!!!! Δοκίμασε να αρωματήσεις την ζύμη με ρίγανη, βασιλικό και αν προσθέσεις λίγες λιαστές ντομάτες...
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
    2. Ευχαριστώ, με αρωματικά το έχω δοκιμάσει και είναι όντως πολύ ωραίο , αλλά με τις λιαστές θα είναι τέλειο , πως και δεν το σκέφτηκα; και να σκεφτείς οτι τις λατρεύω... την επόμενη φορά θα το δοκιμάσω... Καλή Ανάσταση να έχουμε

      Διαγραφή
  2. Φαίνονται λαχταριστά! Και μου αρέσει που είναι ολικής γιατί κι εμείς το προτιμούμε πάντα. Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλή Ανασταση και σε εσάς Έλενα να τα δοκιμάσετε και όπως σχολιάσαμε και παραπάνω θα είναι πολύ ωραία και με λιαστή ντομάτα και αρωματικά ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή