Σελίδες

Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2013

Πιτάκια γεμιστα με κιμά



Μια γλυκιά καλημέρα σε όλους μας 

Η σημερινή μας διαδρομή είναι σε γεύση
όπως λέει και ο τίτλος
Πιτάκια γεμιστά με κιμά

μα ας πάω λίγες εβδομάδες πίσω

το Δημοτικό σχολείο μας συμμετέχει στο πρόγραμμα Comenius 
στο οποίο φιλοξενούνται Δάσκαλοι και μαθητές από άλλες 7 αν θυμάμαι καλά χώρες
Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία, Ουαλία, Κροατία, Ρουμανία, Πολωνία συν η Ελλάδα 
στην παρούσα γνωριμία που έγινε επισκέφθηκαν το σχολείο και τη Χίο 20 άτομα περίπου
στη διάρκεια της επίσκεψής τους ξεναγήθηκαν σε όλο το νησί από τους δασκάλους του σχολείου μας
και ενθουσιάστηκαν φυσικά και από τη ζεστή και φιλική φιλοξενία του τόπου μας.

Ανά 2 τάξεις αναλάμβαναν την προετοιμασία κάποιων μικρογευμάτων
κατόπιν συνεννοήσεως των υπεύθυνων εκπαιδευτικών και με τη σύμφωνη γνώμη του 
συλλόγου διδασκόντων κάθε μαθητής αναλάμβανε εκείνη την ημέρα να πηγαίνει στο σχολείο το
΄΄ πιάτο΄΄ που του είχε ανατεθεί σε εμάς έτυχε 
πιτάκια γεμιστά με κιμά.

Έλα που τόσα χρόνια με τσουκάλια και κουτάλες κάτι τέτοιο δεν είχε τύχη να κάνω
πίτες πολλές άλλα με κιμά 1η φορά 
ξεκίνησα σιγά σιγά και το αποτέλεσμα με δικαίωσε
και όχι μόνο τα πήγαμε στο σχολείο αλλά αποδείχθηκε σωτήριο και σαν σνακ στο σχολείο 
ψημένα και όταν κρυώσουν τα βάζω 3 -4 τεμ. σε σακουλάκια και στην κατάψυξη.

Αποβραδίς βγάζω το σακουλάκι που θέλω και την επόμενη το πρωί το παίρνει η πριγκίπισσα στο σχολείο το ίδιο κάνω και με σπανακόπιτα, τυρόπιτα, τσουρέκι και είμαι ήσυχη  για το τι τρώει.

Τι έκανα το λοιπόν 
η γέμιση

καβούρδισα πρώτα τον κιμά , έριξα το ελαιόλαδο, κρεμμύδι και σκόρδο ψιλοκομμένο,
      καρότο τριμμένο ,   πιπεριά  ψιλ.  τα   έσβησα με κρασάκι λευκό, πρόσθεσα χυμό ντομάτας,                 μαϊντανό ψιλ.
και πολλά μυρωδικά , σκόνη κανέλας , κοπανισμένο κόλιαντρο στο γουδί,
αλάτι - πιπέρι φυσικά, κάγιέν λίγο κύμινο , τριμ. γαρίφαλο και μπαχάρι.

Το άφησα να κρυώσει αλλά επειδή ήταν 1 Kg ο κιμάς κράτησα το μισό κιλό στην άκρια
και στο άλλο μισό πρόσθεσα 1 αυγό , ξυσμένο  τυράκι που βάζουμε στα μακαρόνια και έτοιμη η γέμιση  εδώ βλέπεται το μπολ στο τέλος του που θυμήθηκα να τα φωτογραφίσω γιαυτό και δεν έχω και φωτογραφίες από την παρασκευή της γέμισης




Η ζύμη φτιάχθηκε 2 φορές, η φωτογραφία είναι από τη δεύτερη φορά
γιατί το ζυμάρι τελικά είναι για 250 γρ. κιμά και εγώ το αυγό και το τυρί το είχα προσθέσει στο μισό κιλό. 

Η ζύμη πανεύκολη

τα υλικά της 

1 αυγό 
1 πλακάκι βούτυρο
1 κεσεδάκι γιαούρτι 
1 πακέτο αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

αυτά μόνο τα ζυμώνω καλά τα χωρίζω σε μικρά μπαλάκια τα ανοίγω σε πιτάκια βάζω λίγη γέμιση και το κλείνω προσεχτικά




Τα τοποθετώ σε ταψί με λαδόκολλα χτυπώ ένα αυγό και με το πινέλο τα περνώ από πάνω 
καθώς προσθέτω και λίγο σουσάμι και μαυροκούκι



Τα ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο αερόθερμο στους 185 βαθμούς Κελσίου
για 30 λεπτά περίπου εώς ότου ροδίσουν.

Τον υπόλοιπο κιμά τον χώρισα στη μέση 250 γρ και 250γρ.
και τα έβαλα στη κατάψυξη για την επόμενη φορά,  εχθές ήδη έκανα το ένα μπολάκι 
βγαίνουν από 43 τεμάχια μέχρι και 48 τεμάχια η δόση της ζύμης
και αυτό το είδα από τα 2 ζυμάρια που είχα ετοιμάσει,  ανάλογα το μέγεθος της μπαλίτσας που φτιάχνετε.





Να πω καλή επιτυχία σε όσους το δοκιμάσουν και είναι πολύ ωραίο και για γενέθλια ή πάρτι
γιατί όχι και για συνοδευτικό με ποτό 

Οι εκδηλώσεις τελείωσαν υπέροχα για το πρόγραμμα του Comenius , με τίτλο :
Magical tour to Water world ,
<< Το μαγικό ταξίδι στον κόσμο του νερού >>.
 
Καλό Σαββατοκύριακο σε όλους μας...



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου